رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری در گفتگو با خبرگزاری ایانا ، از تولید نهال سالم و اصیل مرکبات خبر داد
به گزارش روابط عمومی پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری، دکتر سیروس آقاجانزاده رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری، در گفتگویی با خبرنگار خبرگزاری ایانا از تولید نهال سالم و اصیل مرکبات در این پژوهشکده خبر داد.
دکتر آقاجانزاده گفت، سیستم باغداری مرکبات در کشور ما با دو چالش وجود باغات قدیمی و مسن در مناطق مختلف و تاثیرات ناشی از تغییرات اقلیمی و خشکسالی روبرو می باشد که منجر به کاهش عملکرد و کیفیت محصول شده و نیاز به جایگزینی این باغات با درختان جدید، اصیل، سالم و اقتصادی دارد. همچنین در کشور با کمبود نهال سالم و پیوندک های عاری از ویروس مواجه هستیم. بسیاری از بیماری های ویروسی و شبه ویروسی به مرکبات خسارات شدیدی وارد میکنند که کاهش کمیت و کیفیت محصول را به همراه دارند. راه حل اساسی برای مدیریت این بیماری ها، استفاده از نهال های سالم و عاری از ویروس است. روش های شیمیایی در کنترل این بیماری ها اثربخشی کافی را ندارند و تهیه نهال سالم، نخستین و مهمترین گام در این مسیر است.
وی ادامه داد: در همین راستا پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری طرح تولید نهال سالم و اصیل مرکبات را برای تولید هسته های اولیه سالم و پیش تکثیر ارقام تجاری مرکبات در دست اجرا دارد. هدف از این طرح، تولید و تکثیر پیوندک های سالم و عاری از ویروس ارقام تجاری مرکبات است که برای تولیدکنندگان مجاز نهال در نهالستان ها فراهم شود. این اقدام می تواند تحول بزرگی در بازسازی باغات مسن و ارتقای کیفیت باغات و بهبود شرایط اقتصادی باغداران ایجاد کند.
رئیس پژوهشکده مرکبات و میوه های نیمه گرمسیری توضیح داد: پیشرفت های خوبی در این زمینه حاصل شده است. تاکنون حدود ده هزار اصله نرک پایه های مناسب برای مناطق شمالی و جنوبی کشور تولید گردیده است و بیش از هزار و دویست اصله آنها با ارقام تجاری سالم سازی شده پیوند شده است. نهال های تولیدی از اواخر سال جاری با هماهنگی و همکاری سازمان های جها کشاورزی به نهالستان ها تحویل داده خواهد شد و انشااله از سال آینده بتوانیم نهال و پیوند های سالم و عاری از ویروس بیشتری را در اختیار تولیدکنندگان نهال قرار دهیم.
دکتر آقاجانزاده در پایان ابراز امیدواری کرد که این اقدام گامی موثر در تبدیل باغات غیر اقتصادی به باغات درجه یک باشد و به باغداران کمک کند تا با جایگزینی درختان مسن و بیمار، عملکرد و کیفیت محصولات خود را بهبود بخشند.